Način delovanja:
Kiseline koje se nalaze u Versal Liquidu imaju dva načina delovanja:
- Jedan dio kiseline disocira lako. Tako se pH vrijednost u hrani, vodi i crijevnom traktu brzo smanjuje. Zbog ovako kisele sredine razvoj štetnih bakterija je otežan.
- Drugi nedisosovan dio organskih kiselina difuzijom ulazi u ćelije gram negativnih bakterija. Kiselina disocira unutar ćelije čime je reprodukcija bakterija inhibirana. Poželjna mikroflora, kao što su laktobacili, nije ugrožena aplikacijom Versal Liquid-
Mlade životinje obično ne proizvode adekvatne količine kiselina koje bi zaustavile prodor nepoželjne mikroflore iz nižih partija crijeva u želudac. Versal Liquid poboljšava acidifikaciju, stabilizuje eubiozu u crijevnom traktu i ima efekte na uzgojne performanse.
Niske vrijednosti pH su neophodne za aktivaciju želudačne proteaze – pepsina. Tako niska pH vrednost povećava svarljivost proteina.
Aditivi:
- Mravlja kiselina ( E 236 )
- Propionska kiselina ( E 280 )
- Mlečna kiselina ( E 270 )
- Limunska kiselina ( E 330 )
- Sirćetna kiselina ( E 260 )
Doziranje u pijaćoj vodi:
0.5 – 2.0 kg/1000 kg ( za ciljnu pH od 4.5 )
Doziranje zavisi od kvaliteta vode.