Kako uspješno hraniti krave dok su u periodu tranzicije?
Tranzicioni period krava muzara obuhvata period od 6 do 8 sedmica oko teljenja i ima veliki uticaj na laktaciju i njen uspjeh.
U ovom periodu dolazi do pojave mnogih zdravstvenih problema.
Zdravstveno stanje krava muzara zavisi od tretmana tokom tog perioda. Krava tada prolazi kroz promjene u energetskim potrebama zbog početka laktacije. Promjene su vidljive u iskorištavanju i metabolizmu masti i proteina, na hormonskom nivou, te u iskorištavanju kalcijuma. Zajedno sa početkom laktacije povećava se potreba za energijom koja se koristi za proizvodnju mlijeka.
S tim u vezi, energetski balans predstavlja razliku između energije koju krava troši i dnevne energije potrebne za podmirivanje potreba teleta. Ako je balans energije pozitivan, višak energije se skladišti u masnim naslagama; ako je energetski balans negativan, rezerve energije iz naslaga koriste se za proizvodnju energije.
Uticaji na energetski balans
Dva najvažnija faktora koja utiču na energetski balans su prinos mlijeka i unos energije. Međutim, postoji i veza između energetskog balansa i zdravlja krava.
Koji je razlog za to? U slučaju negativnog energetskog balansa, masne kiseline preuzimaju se iz masnih naslaga putem jetre. Kada je krava u negativnom energetskom balansu tokom dužeg vremenskog perioda, količina masnih kiselina koja se preuzima premašuje kapacitet jetre, što dovodi do povećanog stvaranja ketonskih tijela koja se mogu otkriti u krvi.
Iako i ketonska tijela služe za proizvodnju energije, u visokim koncentracijama ona uzrokuju oštećenja, poput subkliničke i kliničke ketoze ili razvoja drugih bolesti, poput abomazalnog pomicanja upale maternice. Visoke koncentracije masnih kiselina i ketona u krvi slabe imunološki sistem i smanjuju unos hrane.
Druga važna ali nimalo zanemariva posljedica negativnog energetskog balansa je slabija mliječnost.

Kakav je onda uticaj unosa hrane?
Ogroman! Unos suve materije ne utiče samo na energetski balans, nego i na metabolički sistem i na performanse laktacije. Krave s visokim unosom suvih materija (suve tvari) imaju manji rizik od metaboličkih poremećaja, dok je dokazano da krave s niskim unosom suve tvari imaju veće koncentracije ketonskih tijela i masnih kiselina u krvi.
Dakle, cilj je osigurati što veći unos suve tvari.
Da li upale imaju ulogu?
Svakako da imaju. Upale koje se javljaju u teljenju negativno utiču na unos hrane. U zavisnosti od stepena upale, povećava se rizik od drugih bolesti.
Posljedice upale u tranzicionom periodu su višestruke: sam proces teljenja izaziva upalne reakcije, ali i upalu materice. Dolazi do brze promjene obroka s naknadnim sindromom “curenja crijeva” ili toplinskog stresa. Navedene posljedice uzrokuju povećanje markera upale u krvi.
Na kraju, i upala utiče na proizvodnju mlijeka.
Još jedna bitna promjena: potreba za mineralima
Ne mobilizuju se samo masti, nego i minerali, poput kalcija i fosfora. Zajedno sa početkom laktacije, potreba za kalcijem se povećava, a u nekim slučajevima se čak utrostručuje u roku od nekoliko dana.
U slučaju da se nivo kalcija u krvi ne može regulisati, razvija se klinički oblik hipokalcemije. Međutim, subklinički oblik hipokalcemije takođe utiče na zdravlje krava muzara, povećavajući rizik od drugih bolesti.
Kako krave muzare mogu uspješno prebroditi tranzicioni period?
Unos hrane je najbitniji.
Cilj svakog načina ishrane jeste da osigura kravama odnos koji zadovoljava njihove zahtjeve za hranom i postiže dobar unos suve tvari neposredno prije teljenja i u ranoj laktaciji.
Prilikom odabira načina ishrane moraju se uzeti u obzir uslovi štale, oprema, veličina stada, načini rukovođenja i troškovi.
Unos hrane i njeno održavanje ključni su u sprječavanju metaboličkih bolesti. Kvalitetniji unos energije neposredno prije teljenja i u prvoj trećini perioda laktacije ne samo da pomažu u izbjegavanju troškova terapije, već i u postizanju većih prinosa mlijeka.
Kako se osigurava visok unos suvih tvari? Prije svega, mora se osigurati hrana visokog kvaliteta. Pored toga, potrebno je pomno pratiti životinje i osigurati odgovarajuće prostore za hranjenje, kao i što manje stresno okruženje. Gruba hrana pomaže u stimulaciji želučanih funkcija, ali kvasci, natrij propionat, glicerol i vitamini B takođe korisno djeluju na burag.
Navešćemo sada ukratko kako održati dobar unos hrane tokom tranzicionog perioda:
- Smanjenjem stresa.
- Izbjegavanjem ’’pod moranje’’ veće težine krava.
- Izbjegavanjem viška energije tokom sušnog perioda.
- Obezbjeđivanjem kvalitetne hrane.
- Pažljivim monitoringom, odnosno praćenjem stanja krava
- Jačanjem imunog sistema
- Sprečavanjem pretjeranih upalnih reakcija
Kako držati upale pod kontrolom?
Nekoliko je načina za smanjenje opsega upale. Navešćemo neke od njih.
Za sistemsku upalu, čiji je simptom povećana unutrašnja tjelesna temperatura, potrebno je potražiti veterinarski savjet i započeti terapiju.
Međutim, mogu se koristiti neki aditivi kao mjere preventive. Polifenoli, sekundarni metaboliti koje sintetizuju biljke, imaju prirodnu odbrambenu funkciju. Njihova protivupalna svojstva poznata su zahvaljujući brojnim studijama. Temelje se na blokiranju aktivacije transkripcijskog faktora NF-κB, koji ima ključnu ulogu u regulaciji upale.
Pored toga, polifenoli mogu spriječiti razvoj oksidativnog stresa. Neka istraživanja pokazala su da polifenoli imaju potencijal da smanje upalu kod krava muzara i da smanje stres. Ušteda u energiji koja se troši na upalne reakcije za rezultat može imati bolji prinos mlijeka.