Voda, iako je od velike važnosti za razvoj živine, dobija mnogo manje pažnje nego prehrana i sredina.
Ipak, količina i kvalitet vode od presudnog su značaja za zdravlje živine.

Rezultati mnogih istraživanja vezanih za kvalitet vode nude proizvođačima nove načine za poboljšanje kvaliteta vode na farmi.
Brian Fairchild, naučnik za živinarstvo sa Univerziteta Georgia, dijeli svoju ekspertizu o kvaliteti vode i upravljanju proizvodnjom živine, dok je istraživačica Sharon Maes sa Univerziteta MID u Švedskoj podijelila rezultate svoje doktorske disertacije o novim alatima za istraživanje biofilmova.
U nastavku ćemo se bliže pozabaviti njihovim istraživanjima.
Faktori potrošnje vode
U proizvodnji živine voda je ključna, ne samo za živinu, već i za farme. U nekim farmama voda se koristi za smanjenje temperature zraka putem sistema za hlađenje isparavanjem i zamagljivanjem.
Živina se može rashladiti sama, putem dahtanja, ali i da bi se tako rashladila, mora konzumirati više vode.
Voda je ključna i za pravilan rast i razvoj.
Prema istraživanju Fairchilda, voda u brojlerima je ključna za metabolizam, transport hranjivih materija, regulisanje tjelesne temperature i podmazivanje zglobova i organa.
Istraživanja pokazuju da postoji snažna konekcija između potrošnje hrane i vode, toliko snažna da se potrošnja vode može koristiti kao pokazatelj performansi živine.
Starost, temperatura i osvjetljenje utiču na potrošnju vode
Nekoliko faktora utiče na potrošnju vode: starost živine, temperatura sredine i način osvjetljenja.
Što više stari, živina troši više vode, ali ukupna potrošnja u odnosu na tjelesnu težinu se smanjuje.
Živina će trošiti više vode kada su temperature iznad prosjeka. Zapravo, potrošnja se može udvostručiti, nekad čak i utrostručiti, kada dođe do toplotnog stresa.
Jedan zanimljiv aspekt koji su istraživači pratili jeste da istraže da li se potrošnja vode povećava kada se živina opskrbljuje hladnom vodom u vrijeme toplotnog stresa. Utvrđeno je da temperatura vode zaista poboljšava performanse. Bilo koja temperatura ispod tjelesne temperature živine je korisna, navode istraživanja.
Drugi faktor koji utiče na potrošnju vode jeste vještačko osvjetljenje farme. U farmama sa programom osvjetljenja, najveća potrošnja se javlja neposredno nakon paljenja i neposredno prije gašenja svjetala.
Kvalitet vode je krucijalan
U savršenom svijetu, proizvođači živine obezbijedili bi svoje farme istom vodom koju piju, ali to je skupo i neprofitabilno.
Srećom, živini nije potrebna voda za piće onog kvaliteta koji je potreban ljudima. Iako živini nije potrebna destilovana voda za piće, isto tako joj nije prijatna ni dobrodošla zagađena voda.

Voda lošeg kvaliteta utiče na performanse životinja
Voda lošeg kvaliteta ometa probavu, utiče na cjelokupne performanse i ometa efikasnost vakcina i lijekova koji se isporučuju putem vodovodnih linija.
Mnogo češći slučaj je da voda lošeg kvaliteta stvara indirektne probleme. Može začepiti vodove i rashladne sisteme, čime se ograničava potrošnja i kapacitet hlađenja, što štetno utiče na rast i reprodukciju.
Voda lošeg kvaliteta takođe može dovesti do curenja vode iz vodotoka, što dovodi do vlaženja stelje i viška amonijaka, štetnog ra rast i reprodukciju.
Značaj redovnog testiranja vode
Kvalitet vode određen je njenim sastavom, koji varira od regije do regije.
Tretman živine treba obaviti samo ako rezultati analize kvaliteta vode to opravdavaju. Poljoprivrednicima se savjetuje da uzorke odnesu u registrovane i provjerene laboratorije. Uzorke treba redovno prikupljati. Laboratorije uzorke ispituju na faktore koji utiču na okus, nakupljanje čvrstih materija i toksičnost. Ti faktori uključuju činioce poput pH, prisutnosti bakterija, zamućenosti, boje, ukupne količine čvrstih materija, kao i tvrdoće. Pored toga, testovi se vrše i na željezo, mangan, nitrate, alkalnost.
Uticaj na stanje brojlera
Povišen nivo željeza, mangana i nitrata ne utiče na performanse brojlera. Na performanse brojlera vjerojatnije će uticati kvarovi opreme. Visoki nivoi željeza i dalje mogu biti problematični, jer pojedine bakterije koriste željezo kao izvor hrane.
Pojedine bakterije razvijaju biofilmove, s obzirom da postoji veza između kvaliteta vode i biofilmova.
Nisu svi biofilmovi posljedica vode lošeg kvaliteta, ali voda lošeg kvaliteta mogla bi biti jedan od faktora koji dovode do stvaranja biofilmova.
Biofilm je zaštitni sloj koji štiti mikroorganizme.
Stručnjaci tvrde da biofilm oslobađa miris koji vodu za piće čini manje poželjnom, širi bolesti i povećava rizik od antimikrobne rezistencije, jer preživjeli mikroorganizmi koji se kriju u sićušnim uglovima u cijevima prenose otporne gene na narednu generaciju.
Sastav biofilma varira od farme do farme
Sastav biofilma često je specifičan za kompaniju ili farmu.
Švedska naučnica Maes je istraživala mogućnost borbe protiv patogena pomoću bezopasnih materija za stvaranje biofilma. Njena hipoteza testirana je na farmama i u prehrambenim kompanijama.
Vodeni sistemi koji ukazuju na prisustvo biofilmova pronađeni su na 63% površina.
Najčešće identifikovane vrste bile su:
- Stenotrophomonas maltophilia
- Pseudomonas geniculate
- Pseudomonas aeruginosa
Maes je potom istraživala vezu interakcije Salmonelle java i bezopasnog proizvođača biofilma Pseudomonas putida, vrste koja je dio prirodne mikrobiote u sistemima pitke vode.
Rezultati studije pokazali su da je Salmonella Java snažan generator biofilma.
Zanimljivo je da je, u prisustvu Pseudomonas putide, formiranje biofilma smanjeno.
Ova supresija pripisana je konkurenciji između 2 bakterije. Maes je zaključila da Pseudomonas putida ima potencijal kao supresor biofilma, te da ga treba dodatno istražiti, jer bi u budućnosti moglo biti moguće pratiti zagađenje brojlera salmonelom ili Campylobacterom.

Savjeti za upravljanje vodama
Kvalitet vode u farmama za živinu može se osigurati samo ako su proizvođači oprezni.
Proizvođači prvo trebaju sprovesti ispitivanja vode.
Mineralne testove treba raditi jednom godišnje.
Bakterijski testovi moraju se obaviti samo kada dođe do vidljivih promjena na farmi.
Nakon toga, vodu treba uzorkovati i testirati u roku od nekoliko sedmica.
Potrebno je redovno mijenjati filtere i često ispirati vodovod.
Na kraju, proizvođači bi trebali unaprijed planirati prečišćavanje vode, kako bi bili sigurni da zagađivači u vodi neće negativno reagovati i uzrokovati začepljenje vodenog sistema.