Faza teljenja jedna je od najkritičnijih faza u procesu proizvodnje mlijeka. Ona pruža osnovu za zdravu i uspješnu laktaciju.
Komplikacije do kojih u to vrijeme dolazi mogu veoma brzo da dovedu do ekonomskih gubitaka, ili smanjenom mliječnošću, ili povećanim rizikom od sekundarnih bolesti. Studije pokazuju da oko 20% životinja koje napuštaju stada to čine u prvih 40 dana laktacije. Ta činjenica govori u prilog tome da kravama treba posvetiti posebnu pažnju tokom peripartalnog perioda.
Deficiti u fazi telenja i njihove posljedice
Osnovni problem u ovom periodu je neuravnotežen odnos između unosa i oslobađanja hranjivih sastojaka.
Metabolizam muznih krava podložan je drastičnim promjenama u vrijeme telenja. Hormonske promjene i stres samog telenja ili promjene načina ishrane obično dovode do smanjenog unosa hrane.
Istovremeno, početak laktacije brzo povećava potrebu za energijom i hranjivim sastojcima. Nastali prehrambeni deficit predstavlja klicu mnogih kliničkih bolesti. Subkliničke bolesti dovode do pada proizvodnih performansi. Takođe, povećava se rizik od sekundarnih bolesti. Najčešća metabolička oboljenja u periodu oko telenja su:
- ketoza (poznata i kao acetonemija) i
- hipokalcemija, patološki nedostatak kalcijuma.
Procjene govore da u prosjeku do sedam posto krava u stadu pati od kliničke hipokalcemije, a oko 50% od subkliničke hipokalcemije. Slična je i statistika za ketozu.
Tipični simptomi klasične mliječne groznice ilustruju bitnost kalcijuma za mišiće i živce: krava je u početku preosjetljiva i ima nesiguran hod, a zatim postaje jako troma i konačno leži ravno na boku. Kolaps cirkulacije, koma i smrt su krajnji stadijumi.
Ketoza je uzrokovana nedostatkom energije u prvim danima laktacije. Ako krava doživi energetski deficit, počinje sa mobilizacijom više tjelesne masti, kako bi pokrila svoje energetske potrebe. Međutim, masnoće se ne mogu u potpunosti koristiti za proizvodnju energije. Kao rezultat, ketonska tijela se formiraju, zatim akumulišu u krvotoku i na kraju pokreću ketozu. Ketonska tijela zauzvrat smanjuju apetit kravi – i to je jedan začarani krug.
Kako spriječiti bolesti nakon telenja?
Da bi optimalno podržao muzne krave u ovom periodu, Biochem u svojoj ponudi ima proizvode koji pomažu u prevenciji mliječne groznice i ketoze.
Cal Gel sadrži visoko dostupni kalcijum koji se daje oralnim putem. Proizvod uključuje anorganski kalcijum (kalcijum hlorid) i organski kalcijum (kalcijum propionat i kalcijum acetat).
Kalcijum-hlorid je isprobani lijek i često se koristi za sprečavanje hipokalcemije. Glavna prednost kalcijum-hlorida jeste u tome što se sadržaj kalcijuma u krvi brzo povećava. Međutim, efekat nije održiv.
Suprotno tome, organski izvori kalcijuma imaju donekle odgođen, ali trajan pozitivan efekat na nivo kalcijuma. Stoga je kombinacija različitih izvora kalcijuma idealna za brzo i trajno povećanje nivoa kalcijuma u krvi životinje. Pored toga, magnezijum hlorid i vitamin D3 sadržani u Cal Gelu pružaju poboljšanu profilaksu mliječne groznice.
Sažete prednosti Cal Gel-a:
- Osigurava dovoljan nivo kalcijuma u krvi krave
- Optimalna opskrba kroz tri izvora kalcijuma
- Jednostavno i sigurno rukovanje
Energy Top pruža izvrsnu podršku u rješavanju problema ketoze. Sadrži velike količine glicerola i propionske kiseline, koji su od bitnih tvari za uspješno liječenje ketoze kod krava. Osigurava da se mobilizovane masne kiseline učinkovitije koriste u metabolizmu, što poboljšava energetski status životinja. Pored toga, betain koji se nalazi u Energy Topu olakšava rad jetre. Vitamin B12 pomaže u efikasnoj upotrebi propionata, dok limunska kiselina pospješuje konzumaciju krava.
Sažete prednosti Energy Topa:
- Brza podrška metabolizmu
- Smanjena mobilizacija tjelesne masti
- Jednostavno i sigurno za upotrebu
Dodatna podrška za burag
Druga opcija za pomoć kravi u teškom periodu teljenja je upotreba Probio Sacc-a. Ovi proizvod podržava osjetljivu simbiozu buraga u vrijeme smanjenog unosa hrane.
Nakon telenja gotovo sve mliječne krave jedu premalo, što ponekad dovodi do sindroma “bez hrane”, gdje unos hrane potpuno prestaje. Simbioza rumena koja zavisi od kontinuiranog unosu hrane može se srušiti.
Opskrba krave lako probavljivim materijalom i aditivima koji promovišu bakterije buraga ključ je uspješnog liječenja.
Sastojci Probio Sacc-a opskrbljuju mikrobe buraga lako varljivim tvarima, koje su im potrebne za njihovu aktivnost i rast. Optimalni uslovi buraga, izazvani kombinacijom sinbiotičkog kvasca, povećavaju efikasnost i dobrobit mikroba buraga.
Probio Sacc nije pogodno samo za krave odmah nakon teljenja. Kad god životinje pokažu smanjeni unos hrane ili aktivnosti žvakanja, ovaj proizvod pruža optimalnu potporu i održava simbiozu buraga.
Prednosti Probio Sacc-a su sledeće:
• Promovira unos hrane
• Stabilizira funkciju buraga
• Povećava blagostanje
Tri proizvoda a brojne prednosti
Kombinacija sva tri proizvoda, Cal Gel, Energy Top i Probio Sacc, omogućava idealnu i ciljanu podršku, prilagođenu individualnim potrebama životinja.
Ova kombinacija sprečava metaboličke bolesti tipične za period teljenja.
Ako početak laktacije teče glatko, rizik od sekundarnih bolesti se smanjuje, a performanse laktacije se poboljšavaju.